Uusi Biodynanna-blogi

Keskiviikko, Elokuu 5, 2015, 00:00

Ilmattaren kangaspuut

 

 

Ilmatar istuu Ilman pitkillä pilvipihoilla ja kutoo. Ilmattarella on ihanat, ilmavat kangaspuut, joissa valmistuu pitkiä, hienoja harsoja, paksuja ukkosvilloja, leikkisiä pumpulipitsejä ja muutamia valtavia, morsingonsinisiä poutapellavia.

 

Ilmatar on ikävissään. Ajasta aikaan istuu hän vain kangaspuidensa ääressä, sujuttelee sukkulallaan ja polkee loimilankoja ristiin kuteen välissä. Ihania ovat Ilmattaren kudelmat, mutta kyllästynyt, niin kyllästynyt on Ilman impi istumaan siinä paikallaan. Itkee hän ikävissään, suuria hopeisia, läpikuultavia kyyneliä ja ajatuksissaan, ikävissään kutoo pelkkää pilveä maailman päälle. Maailma kylpee Ilmattaren kyynelissä ja aina vain korkeammalle nousee veden pinta.

 

Lopulta hylkää Ilmatar kangaspuunsa, sukeltaa alas ja uidessaan meressä muotoilee maailmaan kalapoukamat, saaret ja lahdelmat. Tuulesta ja merestä tulee Ilmatar myös raskaaksi ja vedessä kelluessaan suo sotkalle pesän sijan polvellaan. Ilmatttaren muutoksen kaipuusta syntyy kokonainen maailma ja maailmaan ensimmäinen ihminen.

 

Tuo tyhjyys, tila ja keveä avaruus ennen maailman syntyä on inspiroinut sekä taiteilijaa että puutarhuria. Mitä on, ennen kuin on mitään? Miten voi tyhjästä tulla jotain, vai onko silloinkaan tyhjää, kun ei mitään vielä kuitenkaan ole? Miten alkaa muutos? Jotta saa pellavalankaa, jota olen töissäni käyttänyt, pitää ensin olla maata ja pellavan siemen. Pellavan pitää kasvaa, se pitää korjata, kuivata, loukuttaa, lihdata, pehmittää, riipiä, kiertää ja keriä. Kerältä lankaa kiilapuihin kierrellessäni pidän sitä tiukalla, oikaisen liian tiukkoja kierteitä, nidon, asettelen ja suunnittelen. Jos jätän työn kesäksi ulos sateeseen, ei sitä kohta enää ole, vaan se muuttuu mullaksi.

 

Puutarhaakin rakennetaan suosimalla tiettyjä kasveja toisten kustannuksella- taloja, pesiä tai munintakuoppia rakennetaan kasaamalla tarkoin valittuja materiaaleja erityiseen järjestykseen. Sitten alkaa ylläpito, sillä entropia ja kaaos vaanii heti kulman takana. Taideteos, puutarha, planeetta tai yhteiskunta ovat järjestystä kaaoksessa. Työtä aiheuttaa pyrkimys täydelliseen järjestykseen, jossa kaikki pienimmätkin yksityiskohdat ovat paikallaan. Kuitenkin heti, kun järjestys on täydellinen, eikä mikään muutu, on lopputulos kuollut. Muutoksen ja kaaoksen keskellä voi saada lohtua ajatuksesta, että muutos ja kaaos tiloina ovat ainakin eläviä.

 

Niin työhuoneella kuin puutarhassakin käytän töissäni siirrettäviä elementtejä. Kasvit siirtyilevät ihan omavaltaisestikin, tarhuri siirtää niitä itse, värejä ja lankoja voi liikutella tiettyyn rajaan asti, jotkut kuvien elementit ovat joko kevyesti paikalleen napilla kiinnitettyjä tai pääsevät liikkumaan ilmavirrassa. Abstrakti ilmaisu antaa tilaa ajatukselle, niin värien läsnäolo kuin puutekin on ilahduttava mahdollisuus. Ilmattaren kangaspuista voi jälleen kerran tulla uusi taivas.

 


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright ©2018 Nannaevilampi.fi, Kaikki oikeudet pidätetään