Uusi Biodynanna-blogi

Maanantai, Heinäkuu 15, 2019, 09:52

Komposti on joka biodynaamikon ja luomupuutarhurin juttu. Ainakin useimmiten. Löysin pihasta kaksikymmenvuotiaan lehtikompostin, joka oli niin hyvin säilynyt, että toimii esimerkkinä kompostin hoidon tarpeesta. Kompostia ei oltu kasteltu tai käännelty, joten siinä olevat lehdet ja oksankappaleet olivat aika pitkälti samassa kunnossa kuin kompostiin alun perin tullessaankin 

Aloitin kääntämällä kompostin, sinne saadaan ilmaa ja nähdään, mikä sisällä olevien ainesten maatumisaste on. Tällä kertaa maatumista ei juuri ollut tapahtunut. Lisäsin kompostin sisään tuoretta nokkosta ja rohtoraunioyrttikäytteen käyneet ja kulahtaneet rohtoraunioyrtit. Käänsin lisää ja toin päälle vielä toisen kompostin päällä lojuneet, vielä vähän maatumattomat ainekset. Kastelin vielä rohtoraunioyrttikäytteellä.

Tässä ylhäällä tynnyristä poimittua rohtoraunioyrttiä. 

Tässä lähikuva nokkosesta ja raunioyrtistä kompostissa. Niin kaunista, että kyllä kannattaa kuvia levitellä XD

Reikä, johon tulee kompostipreparaattia. Tammenkuori, kamomilla, voikukka, siankärsämö, nokkonen tiputellaan rei´istä noin suurinpiirtein keskelle kompostia ja valeriaana kastellaan veden mukana kompostin päälle. 

Kompostissa hieno koivukeppini, jolla sekoittelen humuspreparaatin ja kaivelen reiät kompostiin :)

Tässä valmis, oljilla peitelty Aarni-komposti. Aarni on lähes vegaaninen, siinä on vain itusen verran kanankakkaa. Kunnon biodynaamikko tekee tietysti lehmänlannasta Aarre-kompostin, ja nyt kuulemma lähellä onkin luomukarjankasvattaja, jonka kanssa pitää pian tehdä tuttavuutta :)


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright ©2018 Nannaevilampi.fi, Kaikki oikeudet pidätetään